Page content

Pesten op het werk: Campagne ‘Moet Toch Kunnen’

Pesten op het werkVorig jaar kregen ongeveer 1,2 miljoen mensen te maken met pesten op het werk door collega’s of leidinggevenden. Dat is één op de zes werknemers! En dit zijn alleen de mensen waarvan we het weten. Dit probleem bestaat al even, maar er komt steeds meer over naar buiten. En daarom vindt minister Asscher het nu genoeg en wil hij dat er echt actie op wordt ondernomen. Maandag 6 juni lanceert hij de campagne ‘Moet toch kunnen’ op een congres over deze problematiek in Den Haag. Hij trekt een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven kunnen inschakelen om het probleem aan te pakken. Door middel van onder andere posters worden verschillende situaties belicht, zoals het buitensluiten van een collega, het geven van een bijnaam of het negeren van iemands persoonlijke wensen en grenzen.

Wat doet pesten met je?

Pesten op het werk wordt ervaren bij echt pestgedrag, buitensluiten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Het geeft enorme werkstress. Ongewenst gedrag is een belangrijke oorzaak van deze beroepsziekte nummer 1 in Nederland; werkstress. Vooral het schemergebied tussen een grap en ongewenst gedrag is vaak heel makkelijk te overschrijden. Wat de één kan waarderen als grap zal een ander juist totaal verkeerd oppakken, waardoor het plezier in het werk afneemt. Het kan iemand zelfs zo ver naar beneden halen dat het steeds lastiger wordt om naar het werk te gaan, met als gevolg dat iemand zich ziek meldt. En ongewenst gedrag is niet altijd zichtbaar, omdat het vaak gaat om kleine opmerkingen of gedrag dat een ander kan kwetsen. Mensen worden door collega’s of leidinggevenden afgerekend op hun seksuele geaardheid, zijn een makkelijke prooi omdat ze verlegen zijn, of er is jaloezie in het spel als iemand een promotie krijgt. Collega’s kunnen door pesten, negeren of buitensluiten iemands werkplezier behoorlijk  negatief beïnvloeden. Verplaats je maar eens in iemand die elke dag gepest of gekleineerd wordt, die met knikkende knieën naar het werk moet, wachtend op de volgende kleinering of te worden opgezadeld met alle vervelende klussen, of die je keer op keer voor schut zet.

Het effect van pesten op het bedrijfsleven

Onderzoeksinstituut TNO berekende dat er meer dan 1,7 miljard kosten worden gemaakt, omdat werknemers die gepest worden vaker ziek worden en minder gemotiveerd en effectief zijn. Zeker een reden voor bedrijven om dit probleem serieus te nemen en aan te pakken. In combinatie met een hoge werkdruk wordt pesten gezien als een verhogende kans op een burn-out. In de Arbowet wordt duidelijk gesteld dat, als iemand structureel ongewenst gedrag ervaart en zich daartegen niet zelf kan beschermen, dit door de wet wordt gezien als pesten. Het kan lijken als een onschuldige grap, maar dat wil niet zeggen dat het niet enorm kwetsend kan zijn. Het zou goed zijn als er een open communicatie kan zijn binnen een bedrijf om te bepalen wat leuk is en wat niet. En wat het met iemand doet die een grap, die steeds weer wordt herhaald, niet leuk vindt, waardoor het werkplezier verdwijnt. Gaat het echter om het pesten door een groep collega’s of een leidinggevende, dan is de ervaring dat het juist averechts werkt als je er iets van zegt. Het wordt als grappig ervaren dat je er op ingaat. In zo’n geval is het beter om te overleggen met een vertrouwenspersoon, die elke organisatie hoort te hebben. Als het pesten zich concentreert rondom bijvoorbeeld homoseksualiteit, kunnen werknemers kosteloos naar het College voor de Rechten van de Mens stappen.

Wat kun je doen tegen pesten op het werk?

Bedrijven zijn verplicht op te treden tegen wangedrag, maar een gesprek met de personeelsafdeling haalt veelal niets uit. De persoon in kwestie wordt niet serieus genomen. In een dergelijk geval is het verstandig contact op te nemen met de OR van jouw bedrijf of met een (extern) vertrouwenspersoon. Zij kunnen je bijstaan om de problemen aan te pakken en op te lossen.

Daarnaast is de ervaring dat iemand die gepest wordt op persoonlijk niveau ook nogal wat moet doormaken; het tast het zelfvertrouwen aan en de sociale contacten. Op dit gebied kan Zorguniversiteit je helpen met een training van 5 tot 8 bijeenkomsten. Benieuwd wat hier de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op.

Vind je dit onderwerp belangrijk, laat het me dan weten door middel van een reactie op deze blogpost en deel het bericht via social media.

Comment Section

0 reacties op “Pesten op het werk: Campagne ‘Moet Toch Kunnen’