Page content

Pesten op de werkvloer

Pesten op de werkvloerVeel vaker dan wij zouden verwachten komt het voor; pesten op de werkvloer. Denken we aan pesten, dan denken we automatisch aan de schooltijd. Een half miljoen volwassenen echter gaat elke dag met lood in de schoenen naar het werk, omdat zij gepest worden door de baas of collega’s. Dit heeft een enorme impact op de psyche van een mens: depressie, stress, eenzaamheid en burn-out komen veel voor bij pesten op het werk. Eén op de tien zelfmoorden zou zelfs veroorzaakt kunnen zijn door pesten. Het taboe op dit onderwerp moet doorbroken worden!Pesten gaat vaak heel geleidelijk en geniepig, waardoor het degene die gepest wordt niet direct opvalt. Pas als degene er al middenin zit gaat het opvallen en wordt iemand zich er van bewust gepest te worden. En dan is het lastig om de situatie weer een positieve draai te geven. Het treft ook niet alleen de medewerker zelf, maar indirect ook diverse mensen daar omheen, zoals partners, kinderen, ouders, collega’s, de afdeling en het functioneren van het hele bedrijf. Er kunnen enorme economische gevolgen aan vast zitten.

Meestal ontstaat pesten als iemand nieuw start op een afdeling of in een groep, waarbij degene er net niet helemaal lekker tussen past, zich niet aan de vaste patronen van die afdeling houdt of als hij/zij heel ambitieus van start gaat. Afgunst is vaak de reden dat mensen gaan pesten, maar het kan ook zijn dat iemand niet veel zelfvertrouwen tonen, uiterlijk net even anders zijn of een beperking hebben. Pesten kan levenslange trauma’s opleveren, denk aan nachtmerries, angst en wantrouwen. En omdat er zo’n taboe op rust praten mensen er ook niet graag over dat ze worden gepest, waardoor ze steeds verder wegzakken in hun ellende, met alle gevolgen van dien. Want er komt een moment dat het gewoon niet meer verder kan, dat het ‘lijntje’ breekt en dat iemand met een enorme burn-out thuis komt te zitten. Juist erover praten kan levensreddend zijn.

Naast daadwerkelijk pesten, opzichtig of heel geniepig, veroorzaakt (sexuele) intimidatie dezelfde klachten. Ook hier kunnen mensen heel moeilijk met hun omgeving over praten, waardoor het van kwaad tot erger wordt en iemand in de situatie terecht komt dat een uitweg niet meer gezien wordt. Veelal komt het voor dat de omgeving de klachten hierover niet serieus neemt en zelfs een houding kan aannemen alsof je het er zelf naar gemaakt hebt. Mensen veranderen van iemand die vol in het leven staat naar iemand die heel teruggetrokken en wantrouwend wordt en elke vorm van zelfvertrouwen verliest.

Voor mensen die door dit veelomvattende probleem thuis zitten en alle vertrouwen in de omgang met mensen wellicht verloren zijn, kan mijn cursus Creatief Leven gegarandeerd een oplossing bieden. Hierover kunt u meer lezen op deze website, bij cursus aanbod. Ik help u graag om het plezier in het leven te hervinden, uw zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen. Neem voor meer informatie contact op via het formulier of stuur een e-mail naar info@zorguniversiteit.nl. Ik ben er voor u!

Comment Section

0 reacties op “Pesten op de werkvloer

Plaats een reactie


*