Page content

Niemand hoeft eenzaam te zijn!

You are not aloneEén van mijn klanten verloor haar man, haar maatje. De uitvaart was vooraf helemaal met hen doorgenomen en reflecteerde heel mooi hoe hij in het leven had gestaan. Na zijn overlijden hoefde mevrouw niets te regelen, dit kon ik haar allemaal uit handen nemen. Wel had zij enorm veel aanloop van familie en vrienden, waardoor het een bijzonder drukke week was tussen het overlijden van haar man en de dag van de uitvaartdienst.Ook na de uitvaart had mevrouw enorm veel belangstellenden om haar heen, die haar in de gaten hielden. Haar netwerk is redelijk groot, dus altijd mensen om op terug te vallen. Toch bemerkte ik, tijdens één van onze gesprekken een aantal maanden na de uitvaart, dat zij zich alleen voelde. Er zijn zeker altijd mensen die ze kan opzoeken, maar op de één of andere manier was zij uit balans gebracht, zo omschreef zij het zelf.

Deze reactie van eenzaamheid kon in eerste instantie voortgekomen zijn vanuit de rouwverwerking; een heel normale reactie. Na 9 maanden echter zijn we toch samen wat dieper in gesprek gegaan, omdat haar gevoel niet veranderde. Door een aantal gerichte vragen, van haar jeugd tot het heden, hebben we samen een plan van aanpak kunnen maken waarmee zij zelf de balans weer heeft teruggevonden in haar leven.

Eenzaamheid kan een groot probleem vormen als dit te lang aanhoudt. Er komt een moment dat het chronisch wordt; dat er geen uitzicht is hoe het patroon doorbroken kan worden. Het is daarom zo belangrijk om niet te lang rond te lopen met een gevoel van eenzaamheid, maar actief op zoek te gaan naar een oplossing. Eigenlijk is het daarnaast belangrijk om opmerkzaam te zijn m.b.t. mensen om u heen en dan vooral op het gebied van vermoeidheid, gebrek aan eetlust, verslechterde zelfzorg, weinig sociale contacten, uiting van zinloosheid, boosheid, verdriet, ziekte of beperking en veranderingen in het leven. Dit wil niet zeggen dat elk signaal aangeeft dat iemand eenzaam is, maar het is zeker goed om het in een dergelijk geval bespreekbaar te maken.

Kent u iemand die aangeeft zich eenzaam te voelen, of ervaart u dit zelf wel eens of regelmatig? Neem dan alstublieft contact met mij op. Door middel van een vrijblijvend gesprek van een half uur inventariseren wij samen waar u behoefte aan heeft en op basis daarvan kunnen wij een plan van aanpak maken. Met dit plan kunt u zelfstandig aan de slag gaan, of ik kan u hierin begeleiden.

Neem in ieder geval contact op, want NIEMAND HOEFT ALLEEN TE ZIJN!

Comment Section

0 reacties op “Niemand hoeft eenzaam te zijn!

Plaats een reactie


*