Page content

Eenzame kerst?

Eenzame kerstDecember wordt ervaren als de maand van de eenzaamheid. Bij diverse instanties wordt dit opgemerkt, omdat er dan meer telefoontjes binnenkomen met vragen over eenzaamheid en wat je er tegen kunt doen. Met kortere dagen blijven veel mensen meer binnen dan anders. Vaak is het weer ook kouder, regenachtig, vol sneeuw en gladheid: kortom een goede reden om thuis te blijven.Ruim voor kerst en de jaarwisseling zijn er al veel reclames te zien, op tv, in bushokjes, in de winkels, in de folder, oftewel overal. Reclames vol mooie kleding, gezellige sfeer, grote families of vrienden bij elkaar…. Voor mensen die niet veel sociaal contact hebben met anderen, of die hun familie niet of nauwelijks nog zien, zijn dit vaak confronterende beelden. Het geeft een besef van wat er niet is en wat men misschien wel heel graag zou willen. Maar hoe?

Eind van het jaar is voor velen ook een moment om terug te blikken op hun leven tot nu toe, waarbij moeilijke en mooie momenten de revue passeren. Dit kan een extra gevoel van leegte en kwetsbaarheid geven. Het kan bijvoorbeeld een kerst of jaarwisseling zijn waarbij een voor u belangrijk persoon voor het eerst niet meer bij is, door een scheiding, een overlijden, kinderen die uit huis zijn gegaan, een verhuizing naar een ander land, etcetera.

Verwachtingen vs realiteit

Het gat tussen gezelligheid en eenzaamheid is nooit zo groot als tijdens het eind van een jaar. Mensen beseffen zich dan hoe groot het verschil is tussen maatschappelijke ‘verwachtingen’ en de realiteit. Velen gaan heel bewust tijdens deze feestdagen een confrontatie uit de weg, door niet op een uitnodiging voor een etentje in te gaan. Een andere ‘oplossing’ om aan het gevoel van vervelende verplichtingen te ontkomen, is net in deze periode naar het buitenland te gaan.

Het is zeker niet verplicht om ergens naar toe te moeten gaan om kerst of de jaarwisseling te vieren. Thuis blijven is ook prima. U kunt zelf bepalen hoe deze dagen ingevuld worden. Het is zelfs mogelijk om deze dagen gewoon te zien als normale dagen. Maak het gezellig, haal wat lekkers in huis en kijk naar een leuke film (een kerstfilm is niet nodig).

En wie weet zijn er andere mensen in uw omgeving die er hetzelfde over denken? Praat er over met hen en bekijk of het een idee is om samen iets te ondernemen.

Aandacht voor uw omgeving

Kent u iemand in uw omgeving waarvan u het vermoeden heeft dat zij zich eenzaam voelen? De beste steun is heel simpel: luister met echte aandacht en zonder oordeel naar wat iemand te zeggen heeft. Goedbedoelde tips kunnen achterwege blijven, want daar zit iemand die zich eenzaam voelt meestal niet op te wachten.

Elke leeftijdsgroep kan te maken krijgen met eenzaamheid. Ouderen blijven echter de meest kwetsbare groep, vanwege hun beperkte netwerk. Ook al raken kerstkaarten een beetje uit de gratie, het kan toch net dat beetje liefde en warm gevoel overbrengen op iemand die het zo nodig heeft.

Voorkom eenzaamheid in 2016

Meestal neemt het gevoel van eenzaamheid af zodra het nieuwe jaar weer is begonnen. Mocht dit echter niet zo zijn en heeft u echt last van eenzaamheid in uw leven? Zet dan een eerste stap door meer informatie tot u te nemen. Of schrijft u zich in voor een van de vormen van begeleiding door een ervaringsdeskundige. En de groepen bestaan uit gelijkgestemden, waar herkenning u zal helpen. Zeker een aanrader als u een verandering in uw leven wilt aanbrengen en volgend jaar de eenzame kerst te vermijden.

Het zou fijn zijn als u dit bericht zo veel mogelijk wilt delen via de social media, zodat iedereen wat extra aandacht kan geven aan de mensen om hen heen. Uit het oog hoeft zeker niet uit het hart te zijn en al helemaal niet rond de feestdagen!

Een hartelijke kerstgroet, Jolanda Schoorl

Comment Section

0 reacties op “Eenzame kerst?

Plaats een reactie


*