Page content

Eenzaamheid in het nieuws

Logo één vandaagZaterdag 27 juni 2015 bij Eén Vandaag op NPO werd het onderwerp eenzaamheid behandeld, waarvan ik u graag een samenvatting geef. In dit programma werd aandacht besteed aan eenzaamheid, een probleem dat moeilijk te bestrijden is. Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem met verstrekkende gevolgen; veel meer dan wij ons realiseren.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zei onlangs: “Eenzaamheid, ernstig, matig, tijdelijk of incidenteel, is een onderschat probleem. Aandacht is nodig voor het herkennen van eenzaamheid en het inzetten van adequate interventies”.3½ miljoen Nederlanders zeggen eenzaam te zijn. Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar eenzaamheid en daarbij wordt geconstateerd dat 4 op de 10 mensen zich in meer of mindere mate eenzaam voelen. Leeftijd speelt zeker een rol, maar eenzaamheid komt niet alleen voor bij bejaarden. Ook bij 45-jarigen en jongeren komt eenzaamheid regelmatig voor, met name als ze single zijn. Verder zijn laag opgeleiden vaker eenzaam dan hoger opgeleiden en ook herkomst speelt een rol, want er is meer eenzaamheid onder allochtonen dan onder autochtonen.

In grotere steden, zoals Rotterdam, Utrecht en Amsterdam speelt eenzaamheid een grotere rol, mede omdat men daar makkelijker langs elkaar leeft. Rotterdam heeft het grootste probleem en in die stad gaan burgemeester en wethouders starten met een project tegen eenzaamheid. We mogen ons nooit neerleggen bij eenzaamheid, ook al wordt het gezien als een ‘logisch’ probleem van een grote stad. Met onderzoek en huisbezoeken wil de gemeente Rotterdam na verloop van tijd nieuw onderzoek doen om daadwerkelijk te meten of eenzaamheid met minimaal 5% is afgenomen. Dat is de doelstelling.

Eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks was in de studio om haar visie te geven op het onderwerp eenzaamheid. Zij geeft lezingen aan gemeenten en welzijnsorganisaties hoe ze met dit probleem moeten omgaan. Eenzaamheid maakt niet alleen verdrietig, het verhoogt ook de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. De gevolgen van eenzaamheid zijn niet alleen geestelijk; eenzame mensen hebben een hogere bloeddruk, ervaren meer stress en zijn depressiever. Eenzaamheid kan zelfs dodelijk zijn. Zo lopen ouderen die eenzaam zijn eerder kans te overlijden dan ouderen met overgewicht. Daarnaast verandert eenzaamheid je persoonlijkheid, maar ook je hersenen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je IQ sterk achteruit kan gaan. Je herkent sociale signalen niet goed meer, waardoor je op een manier kan reageren die anderen niet begrijpen en je voelt je niet meer plezierig in het gezelschap van anderen.

Het is pas een jaar of 10 dat we serieus naar het probleem eenzaamheid kijken. Het is een probleem van de hele maatschappij en het begint in de wieg. Kinderen kennen ook veel eenzaamheid. Maar omdat het algemeen wordt aangenomen dat het een probleem is van ouderen, vindt onderzoek ook alleen plaats onder die doelgroep. En dat is jammer, want dat is een enorm gemiste kans. Als je aan het eind van het probleem gaat werken heb je namelijk een veel kleinere kans van slagen, dan dat je het probleem al in een eerder stadium gaat bestrijden.

De verschillende, goedbedoelde initiatieven geven helaas geen echte oplossing van eenzaamheid. Ze zullen soms wel bijdragen in het krijgen van een goed gevoel, maar de eenzaamheid écht oplossen doen ze niet, zeker als je al echt eenzaam bent. Natuurlijk blijven de initiatieven goed, zo lang er maar goed wordt opgelet dat de mensen die dit nodig hebben, deskundige professionele hulp krijgen. Vrijwilligerswerk is daarbij onvoldoende, omdat eenzaamheid een te complex en onderschat probleem is. Ook hulpverleners hebben veelal te weinig echte kennis om deskundige hulp te kunnen bieden. Eenzame mensen weten vaak niet waar ze naar toe kunnen om de oplossing te vinden; ze zien zelf de uitweg niet (meer). 63% wil de eenzaamheid graag doorbreken, maar weet simpelweg niet hoe.

Wilt u weten welke oplossing ik u kan bieden waar u wél resultaat mee zult boeken in 8 weken tijd? Kijk dan eens op de pagina van het cursus aanbod, of vraag het GRATIS rapport aan.

En mocht u het fragment van NPO terug willen kijken, kunt u gaan naar: http://www.npo.nl/eenvandaag/27-06-2015/AT_2031842.

Comment Section

0 reacties op “Eenzaamheid in het nieuws

Plaats een reactie


*